Hej igen!

Med hjälp av ”Att sätta mål – del 1, del 2 och del 3” har du nu förhoppningsvis en bruttolista med mål och drömmar. Dessutom har du en hyggligt realistisk tidsplan kopplat till respektive mål/dröm/önskan. Nu ska vi titta närmare på dig…

4. En allmän övning för att se hur du funkar:
– Vad är det som får dig intresserad och engagerad?
– Vad är det som får dig att tappa intresset?
– Vad kan det vara som gör att du inte har ”aptiten för det dagliga”?
När du får klart för dig vad det är som får dig att tappa intresset så att du kan börja ”styra förbi dessa saker” och du istället kan rikta ditt fokus på det som får dig intresserad – då låter du energin användas till det som för dig dit du vill och dit du ska.

Kan du se ett mönster; vad skulle du vilja släppa och vad skulle du vilja rikta din uppmärksamhet mot mer utifrån ovanstående frågor? Vad kan vara ett första steg för dig? Dessa insikter hjälper dig framåt i din väg mot dina mål.

Nu tillbaka till din mållista.

5. Välj ut de 4 st 1-årsmål som du tycker är viktigast. Det är viktigt ur prioriteringssynpunkt, och det är viktigt för att du också påverkas av att nå resultat.

6. Varför är de 4 målen viktiga? Vad är det som gör att du tycker att de är viktiga? Notera dina tankar kring varför du tycker att de är viktiga. När ditt VARFÖR blir starkare blir ditt HUR lättare.
=> SYFTE är starkare än MÅL;
”Varför…” vad ska jag göra? Om det inte är värt något, varför ska du lägga tid på det? Men hittar du ditt VARFÖR, som kommer du att få styrkan, kraften och orken att nå målet. Om du vill ha ett tjusigt hus eller prestigefyllt jobb – VARFÖR vill du ha det? Vad är det som gör att du vill ha det? Ställ frågan ”Varför?” ända tills du känner att nu kommer det inga fler ”nya” svar.

 

Dags att ta en paus igen. Låt det sjunka in, dina VARFÖR. När de är starka nog, känns det inte konstigt alls att sträva efter målen. Det är plötsligt som att acceptera ett ”kall”. Hm, jag börjar nästan låta religiös – och det kanske jag är på sätt och vis. Min övertygelse är nämligen den att det finns ett SYFTE med varför just du och varför just jag är på den här planeten. Uppgiften vi har är att ta reda på det syftet, och – handen på hjärtat – vill du verkligen att NÅGON ANNAN ska komma och tala om DITT syfte? Kan du vara säker på att det blir rätt då? 😉

I nästa (och den sista) del, kommer vi att titta närmare på dig igen – så att du verkligen gör verklighet av dina mål, och lever upp till dina egna förväntningar på dig själv. För vet du, det är dina egna förväntningar som är intressanta. Om du tar DITT ANSVAR och hittar DITT SYFTE, kommer du att bli extremt tydlig i förhållande till andra. Om du märker att andras förväntningar på dig inte stämmer överens med dina, så behöver inte du försöka ”leva upp till” dem, utan istället konstatera att ju mer sann och ärlig du är mot dig själv – desto enklare blir det för andra att se hur du på bästa sätt kan bidra.

Dave Ulrich (HR-guru), beskriver i en intervju i en artikel i SvD hur fler och fler blir varse att de behöver ett SYFTE i sitt liv, hur de inte får det i sitt dagliga göromål. Vi behöver ett SYFTE – och det är DITT ANSVAR att ta reda på vilket det är…! 🙂

Hurra, du är på god väg! 🙂

/Karin

Share This