Journalister ska ju berätta en historia, och det är därför som de letar upp klantskallarna och de som misslyckas med sina uppdrag. Vi har sett det när det gäller jobbcoacherna som man kan fundera över om det är jobbcoaching de ägnar sig åt. Vi har sett det när det gäller säljchefer på The Phonehouse. Vi har sett det i otaliga sammanhang som media har rapporterat om. Det måste ju ha ett ”nyhetsvärde”. De som levererar bra tjänster när det gäller jobbcoaching, eller de chefer på The Phonehouse som gör ett bra jobb, har ju inget nyhetsvärde. Eller??

Personligen är jag trött på att läsa om alla klantskallar hela tiden. Ja, det är viktigt att identifiera problemen och klantskallarna och försöka ”eliminera” dem, men om vi inte får se hur det goda exemplet ser ut, d v s motsatsen, är det också lätt att tro att det inte finns några som gör ett gott jobb parallellt. Realistiskt sett borde det ju vara en och annan jobbcoach som gör ett mycket bra jobb, och realistiskt sett borde det finnas en och annan bra chef och förebild även på The Phonehouse.

Jag efterlyser de journalister som istället vinnlägger sig om att hitta de riktigt goda exemplen, för att skapa en intressant motpol till eländet. Det finns så många chefer som gör ett fantastiskt jobb ”bakom gallerierna”, och jag har många superduktiga kollegor som seriöst tar sig an arbetslösa och hjälper dem med såväl inställning och attityd som med sina konkreta handlingar (i digitalt- och pappersformat…). När får jag läsa i tidningarna eller se bra inslag på TV4-nyheterna om dem?

Vi kommer dessvärre förmodligen alltid att ha alldeles för fullt av klantskallar i alla delar av samhället, i yrken och – gud förbjude – i ledande positioner för länder, men det blir så ensidigt och trist att bara läsa om dem och inte få chansen att läsa om förebilderna och de med seriös inställning till sina medmänniskor och viljan att ta ansvar för sig själva och sin omgivning. Skulle inte någon nätversion av medierna kunna ta sig an att ”bara” rapportera om förebilderna och goda exemplen – som ett intressant alternativ till eländet och idioterna…?

En naiv önskan så här på söndagen innan sportlovet ”bryter ut”…! 🙂
/Karin

Share This