Gång på gång får jag argument för att jag är rätt ute vad gäller min humor. Vikten av att ha roligt och tillåta sig ha roligt är förlösande. Det är inte minst viktigt i den stressade värld vi lever i. Skrattet (och humorn…) hjälper oss att släppa på spänningar såväl som att ge distans till våra problem och därmed hitta nya perspektiv. Dessa nya perspektiv, och infallsvinklar, kan sen hjälpa oss att finna nya lösningar på problemen.
Jag tror att alla skulle må bättre om de inte tog sig själva på så stort allvar. Vad är det som bidrar till att det blir så? För mig är min humor en hjälp att många gånger hantera djupa problem – att inte ta det så gravallvarligt, att hitta ett sätt att få energi att faktisk hantera våra ibland smärtsamma situationer, problem eller sorger.

Kanske försöker jag ibland intala mig en massa saker med hjälp av min humor, och att jag ibland framstår som att jag tar lättvindigt på saker. Så är det absolut inte, men jag är av den klara uppfattningen att om jag låter mig nedslås eller att jag gräver ner mig under/av alla problem, hur mycket energi finns det då kvar till att lösa dem?

Jag är övertygad om att jag många gånger nästan framstått som flåshurtig och kanske t o  m oseriös, men det tänker jag inte ta på mig. Är det något jag inte är, så är det det. Bakom min humor vilar ett djupt allvar, och för mig är det så det behöver vara. Att skoja kring saker som inte betyder något, är för mig samma sak som att kasta bort min tid. Att däremot skoja om saker som är viktiga, är samma sak som att aktivt jobba på och leka med lösningen. Eftersom skrattet bidrar till att vi stressar ner och spänner av, är vi mer öppna för att hitta (nya) lösningar. Vi är dessutom mer i kontakt med vår naturliga och kreativa förmåga, som är en bra och viktig komponent i att finna de nya lösningarna.

När drog du på smilbanden senast? Vad var det som bidrog till det? När skrattade du så gott att du fick träningsvärk både i ansikte och mage? Vad/vem får dig att skratta? Hur kan du se till att få mer av det?

Kom ihåg: ett gott skratt förlänger inte bara munnen, utan även livet!

/Karin

Share This