”Ja, det är ju lätt för dig att säga – du jobbar ju med att hjälpa andra bli bättre på feedback, så du måste ju vara superbra på det.” Ja, jag jobbar med det, men det gör inte mig mer ”stark” när det gäller att ta emot negativ och konstruktiv feedback. Det är ALLTID jobbigt att höra att det man gjort har fått andra konsekvenser än man tänkt, eller att det man producerat eller bidragit med inte är ”toppenbra”.

 

Jag jobbar för närvarande med min mentorcoach kring mitt sätt att coacha. Förutom att vi har roligt i samtalen, så är de – förstås – en viktig källa till feedback. Feedback, som ni kanske förstått i och med tidigare bloggposter och böcker (…), ligger mig mycket varmt om hjärtat. Jag ser den som en outsinlig källa till växt. Ju mer medveten jag blir om mina styrkor, svagheter, later, ordval m m, desto mer kan jag bidra med till andra människor. Alltså är den feedback jag får av min mentorcoach ovärderlig för mig – både den positiva och den negativa. Jag VILL förbättra mig och det som är förknippat med min kontinuerliga utveckling och växande. Det ger mig fantastiskt mycket. Jobbigt? JA! Tufft? Absolut! Får sig självförtroendet en knäck? Ibland, men långt ifrån alltid. Det är oftast så att de saker vi behöver jobba med, är sånt vi redan är ”smärtsamt” medvetna om.

 

Tilliten är grunden
Grunden för att feedback ska kunna landa är att det finns tillit och förtroende mellan feedbackgivare och -mottagare. Finns grunden där, finns förutsättningar för att du ska känna att feedbacken verkligen är den gåva som är avsedd. För det är en gåva, om det kommer från någon du känner förtroende för. En sån person vill dig ju inget illa, snarare tvärtom!

 

Ja, självklart, kan du behöva ”gå hem och slicka såren”, men när du har gjort det – försök att se nyktert på den input du fått. Ditt ansvar är alltså att lära dig ta emot feedbacken på ett bra sätt. Om du inte gör det, så kommer du att få mindre och mindre feedback och det är svårt att genomföra förbättringar och växa som människa om man inte får feedback. Det värsta som kan hända är då att ingen berättar för dig när du gör något galet, eftersom ingen vill ge dig den gåvan som du ändå inte kan eller vill ta emot…!

 

Börja träna NU, det är aldrig för sent att förbättra sin förmåga!
/Karin

 

Share This