heart_1Feedback ska ges från hjärtat – vara ärligt menad. Den syftar till att utveckla och stärka – inte göra ner eller trycka till. Feedback kan förstås bli väldigt fel, och det händer när det inte finns tillit och förtroende i systemet. Vill man kunna etablera en feedback-kultur, är ett av fundamenten tilliten. Människor som är rädda känner inte tillit, de känner misstro. Känner man misstro kommer man inte att kunna ta till sig feedback; ”Varför ska jag lyssna på dig? Du vill ju inte mig väl.”

Personligen föredrar jag hyggligt rak feedback, men det finns ju de som är en smula ”tvångsmässiga” när det gäller att leverera sina ”sanningar” och sina upplevelser. Den typen av ”feedback” gör ofta mer skada än nytta, och ”feedback”-givaren framstår istället som en person med dålig impulskontroll. Feedback ska ”föda åter”, d v s skapa förutsättningar för utveckling och växt, inte skapa missämja och sämre relationer. Det är, förstås, förnuftigt för en sån person att fundera igenom sitt syfte med  feedbacken, och hur de bör formulera den, så att den för mottagaren är möjlig att ta emot.

Tillit skapas bl a genom bekräftande feedback
Genom att ”ösa och slösa” med bekräftande feedback, sätter man in ”förtroendekapital på tillitskontot”. Det måste finnas det på kontot när du vill göra ”uttagningar” i form av korrigerande feedback. Börja nu – ge bekräftande feedback! Om du uppskattar någon, berätta att du gör det och kom ihåg att berätta varför (även bekräftande feedback ska vara konstruktiv för att verkligen göra nytta)! En studie (länk till artikel här) genomförd av John Gottman har visat att team som ser till att ge 3 ggr så mycket (eller mer) bekräftande feedback som korrigerande, är betydligt mer framgångsrika än de team som ger mindre bekräftande feedback.

Det finns alltså inga ursäkter till att inte ge bekräftande feedback. Att inte ge bekräftande feedback är dumt, prestigefyllt och kontraproduktivt. Vem vill vara den som ”bidrar” på ett negativt sätt till resultatet? Om man är ambitiös, vill göra karriär och bidra kan man börja med att se till att ge mycket bekräftande (och genuin!) feedback!

Nu kör vi!
/Karin

Share This