role_modelJag läste för ett tag sen i DN om att ungas arbetslöshet bl a beror på bristande social kompetens (länk här). ”Självdisciplin, motivation, uthållighet och punktlighet efterfrågas i arbetslivet. Ny forskning visar att dessa mjuka kunskaper delvis har tappats bort i skolan.”  Senare i artikeln plockar man med hela vuxenvärlden också, vilket jag kanske tycker är mer relevant. Nog för att skolan har ett stort ansvar för att hjälpa barn och unga att förkovra sig och skaffa sig bra kunskaper och förmågor, men jag tycker att vi som föräldrar och andra ”signifikanta vuxna” har ett mycket stort ansvar för att hjälpa unga att hitta sina platser i samhället.

Så klart att inte arbetsgivare vill anställa unga som inte är intresserade av att arbeta eller kommer i tid. Framförallt tidspassning är en källa till konflikter hemma hos mig. Vår 9-åring har en märklig uppfattning kring tid, och har svårt att förstå att ansvaret för att komma i tid åligger hen, inte någon annan. Jag skulle säga att de ”samtalen” sker minst tre gånger av fem möjliga varje arbetsvecka. Härligt sätt att börja dagen på, inte. MEN, eftersom det bl a är ett viktigt sätt att visa respekt, att man respekterar andras tid, så ser man till att komma i tid. Konsekvenserna av att inte komma i tid till skolan brukar i o f s bli mer kännbara för hen själv, men faktum är att hen sinkar alla andra också. Inte okej. Det är respektlöst, helt enkelt, och det måste vi föräldrar lära våra barn. Dessutom uppmärksamma när vi själva misslyckas med att visa den respekten (för det händer – förhoppningsvis inte ofta, men kanske då och då…?). Låt oss arbeta på att själva visa våra barn respekt kring tider m m. Poängtera när vi håller tider, och inte, i förhållande till dem.

Vilket är DITT och MITT ansvar?
Det är så lätt att hela tiden peka finger åt alla andra håll över vad andra ska lära våra barn. Vad har vi själva för ansvar? Om inte vi tar VÅRT ansvar, så är vi ju inte speciellt goda förebilder. Eller hur?! Alltså, vad kan DU och JAG göra, här och nu, för att hjälpa våra barn, och inte – i förlängningen – stjälpa dem?

I dag är det lite molnigare än tidigare, men fortfarande skön sommarvärme!

/Karin

Share This